Help! Ik heb een Monkey Mind!

Gepubliceerd op 22 april 2019 om 19:50

Je kent het wel: dat stemmetje in je hoofd dat van de hak op de tak gaat, je gedachten op hol brengt en (vaak) negatieve denkbeelden oproept. Je vraagt je af wat er met je aan de hand is en waarom je je zo onrustig en gehaast voelt. Nog belangrijker is: wat doe je eraan? Dit alles heeft te maken met een aapje! Gelukkig zijn er manieren om het aapje te temmen.

 

Volgens het boeddhisme kun je onze gedachten zien als aapjes die rondrennen in je hoofd. En met alle gedachten die wij dagelijks hebben, zo'n 60.000 -80.000 per dag, zijn dat behoorlijk wat aapjes. Ze zorgen voor een hele hoop chaos, angst en onrust. Eigenlijk zijn ze onbeheersbaar.

 

Het is zó vervelend: een onrustig gevoel en druk maken om irrelevante dingen. Ik heb het altijd als ik tot rust kom of niets te doen heb. Omdat ik dit weet van mezelf blijf ik mezelf bezig houden met van alles om maar afgeleid te zijn. Totdat het tijd is om te doen wat Duimelot zegt: naar bed gaan. Zodra mijn hoofd mijn kussen raakt en ik lekker genesteld in bed lig komen ze. Ze zeggen dan dat je je aap geen aandacht meer moet geven maar ja... probeer dat maar eens.

 

Inmiddels heb ik wat manieren uitgevonden die mij helpen met in slaap vallen of mijn aapjes weg te jagen.

- Een boek lezen.

- Opschrijven in mijn notitieboekje wat me dwars zit.

- Met stip op één: Mediteren. Gewoon, met een app. Ik heb er al heel wat getest en gebruik dagelijks Insight Timer. Omdat je je focus richt op je adem tijdens het mediteren negeer je je aap en word je helemaal ontspannen. Niets zweverigs aan, gewoon proberen! Leer je gelijk in het nu te komen. ;-)

- Yoga. Met een app of één van de vele YouTube filmpjes. Helemaal zennnn.

- Sporten is uiteraard ook een goede afleiding, zowel thuis als in de sportschool. Even lekker alle frustraties eruit, werken aan je lichaam én je geeft je aap geen aandacht.

 

Herken jij dit? Wat zijn jouw ervaringen en wat helpt bij jou om je aap stil te krijgen? Laat het achter in de comments!

 

Liefs, Mies

 

*For english go to Bloglovin*


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.