Wie zijn mijn voorouders?

Gepubliceerd op 28 juli 2019 om 20:40

Een aantal jaren geleden ben ik begonnen met het uitzoeken van mijn stamboom. Ik was erg nieuwsgierig naar waar ik vandaag kom en waar de roots van mijn familie liggen. Dat ik niet 100% Nederlands ben wist ik al, maar wie zijn mijn voorouders?

 

Via My Heritage ben ik mijn stamboom gaan uitpluizen. Ik had het geluk dat één van mijn tantes ooit al was begonnen met mijn moeder haar kant. Daardoor wist ik al wat over die tak van de familie, dat de moeder van mijn opa bijvoorbeeld Duits was. Ik heb verschillende takken onderverdeeld in de stamboom, zodat ik op 4 takken uitkwam. Nu nog zien hoe ik moest beginnen.

 

Op internet zijn veel verschillende websites waarbij je kan zoeken naar je voorouders en zelf documenten kunt downloaden. Documenten zoals foto's, trouwakten, overlijdensakten en zelfs verhuisakten. Ik heb er inmiddels heel wat verzameld. Ontzettend gaaf om de handtekening van een familielid te zien van zoveel jaren geleden. De site waar ik het meeste aan had was wiewaswie.nl en openarch.nl. Gaandeweg kom je veel meer sites tegen waar je het één en ander kunt vinden.

 

Het is echt heel leuk wat je allemaal ontdekt. Zo is mijn overgrootvader heraut is geweest (omroeper bij belangrijke gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld de geboorte van Prinses Beatrix) en ook nog ruim 10 jaar dè stads-sinterklaas van Zwolle!  Er schijnen polygoon-films van te zijn,  maar die liggen bewaard in Den Haag en zijn alleen toegankelijk voor familieleden. Binnenkort maar even een kijkje gaan nemen! De opa van mijn vader was medeoprichter van voetbalclub Celeritas en was daar de keeper met als bijnaam "Ijzeren Hein".

 

Het meest bijzondere is dat een ver familielid in een inrichting was opgenomen en daar uiteindelijk was gestorven. Na even op Google gezocht te hebben bestond deze inrichting nog steeds! Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en hen een mail gestuurd met het verhaal van mijn stamboom. Tot mijn verbazing ontving ik een mail terug met de bevestiging van zijn opname en overlijden. De dossiers waren nog steeds bewaard gebleven.

Verder vertelde de zus van mijn oma dat daar in de familie ‘het gerucht’ ging dat de opa van mijn overgrootmoeder een buitenechtelijk kind is geweest van Koning Willem 3 en een Duitse dienstmeid.  Deze dienstmeid heette naar verluid Eltermann. Ik weet dat achternamen zich in het verleden hebben ontwikkeld en zijn veranderd. Eltermann…  Hellermann… Helderman… Blauw bloed!?  Zou het? Ik hoop daarachter te komen! ;)

 

Het is fijn dat er zoveel gedigitaliseerd is met betrekking tot de documentatie alleen is het zo dat dat maar tot een bepaald jaar gaat. Voor dat jaartal zou je echt gemeentenhuizen en stadsarchieven moeten bezoeken om achter zaken te komen. Zelf ben ik tot 1650 gekomen ongeveer en moet uiteindelijk langs de gemeentehuizen van Den Haag, Leiden, Garmerwolde, Kampen en Oberdorla (Duitsland) om meer over mijn voorouders te weten te komen.

 

Mocht je twijfelen om dit te gaan doen, probeer het want het is echt ontzettend interessant! In een andere blog vertel ik meer over My Heritage.

 

Heb jij je stamboom wel eens uitgezocht? Of zou je dit willen?

 

Liefs, Mies


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

diewke
5 maanden geleden

hallo, ik ben geen robot