Mijn hobby? Publiek entertainen!

Gepubliceerd op 7 september 2019 om 18:14

Al bijna 20 jaar heb ik een passie. Als mensen vragen wat mijn hobby is en ik vertel dat ik in een showband speel, zijn daar al gauw vooroordelen over. Gezien de media is dat ook wel terecht. Maar als ik een filmpje laat zien word er geroepen: "Oh wat gaaf! Wist niet dat het zo ook kon!". Ik krijg er veel vragen over dus heb besloten er een blog over te schrijven.

 

Als meisje van 8 ben ik ooit begonnen als majorette en daarna heel wat jaren miss-majorette geweest. Toen ik 14 werd voelde ik me daar te oud voor en ben bij een showband gaan kijken. Ik kwam uit bij Victory uit Den Haag en ben gestart op snare. Later werd dat trompet, dat heb ik heel wat jaren gespeeld. Tussendoor nog 2 jaar mellophone en nu alweer 4 jaar escornet. Een escornet ziet eruit als een klein trompetje, is in es gestemd en is een soloinstrument, waarvan er dus maar 1 is in de band. Ook ben ik een aantal jaar reserve maitre geweest, dat is degene die ervoor loopt. In 2008 heb ik nog een jaar bij Jubal Dordrecht gelopen en van 2010 t/m 2014 trompet gespeeld bij dweilorkest Haagsuh Bluf.

 

Van Show- & Marchingband Victory uit Den Haag ben ik bijna 20 jaar lid en heb veel gezien en meegemaakt. We treden op in binnen- en buitenland; bij bloemencorso's, optochten, taptoes en noem maar op. De ene keer voor honderdduizenden mensen die langs de kant staan, de andere keer voor 3 koeien en een dronken burgemeester. Máár: Ik reis wel mooi een aantal landen af, samen met een grote groep muzikanten. Want wat gezegd word klopt: Muziek verbroederd. Naar het buitenland gaan betekend meestal vroeg verzamelen en uren in de bus, maar de busreizen zijn zo gezellig dat de tijd voorbij vliegt. En het is zo leuk om verschillende plaatsen in verschillende landen te bezoeken! Voel me soms net een toerist met al die road trips.

Wat veel mensen voor zich zien als ze over een showband horen is het standaard hoempapa verhaaltje: in een suf uniform marsliedjes spelen terwijl je flink uit de maat loopt. Helaas helpt de media hier niet bij want meestal voor reclames huren ze inderdaad zoiets in. En dat is natuurlijk prima, maar het kan ook anders. Wij spelen bijvoorbeeld geen marsen (ieder zijn eigen smaak!) maar populaire muziek. Denk hierbij aan Havana, Black Magic Woman en Sweet Child o' Mine. Deze nummers worden afgewisseld door slagwerkritmes met tempoverschillen waar we straatshows op doen en zelfs op rennen. Ik merk zelf dat door straatshows het publiek heel enthousiast word. Een band loopt meestal tijdens een optocht rechtdoor en is zo voorbij gelopen maar wij doen het net iets anders. Tijdens een straatshow doen wij een dansje of gaan we in één lange rij lopen door het publiek heen of winkels door, tot hilariteit van het publiek. Bij een nummer (I've Got The Music In Me) hebben we ook een stukje dat we gaan zingen en klappen en het publiek doet altijd heel leuk mee. Dat is wat straatshows zo leuk maakt, je entertaint het publiek. En daar doe je het voor! Klik hier voor een filmpje. (vanaf 4.53 dat nummer).

 

Op taptoes doen wij momenteel een Latin-show. Een show duurt ongeveer 12 minuten en is een compilatie van verschillende nummers achter elkaar waarbij je echt een show uitvoert, dus figuren maakt en neerzet welke bij het muziekstuk passen. Elke 2 jaar ongeveer veranderd de show van thema en studeer je met zijn allen een nieuwe show in. Vorige show was bijvoorbeeld een Rock-show. Bij een show gebruiken wij yard lines, net zoals bij American Football, zodat je weet waar je moet staan. Staat er iemand niet goed, dan is de lijn scheef of het figuur is weg. Dat is dus flink oefenen en vertrouwen op elkaar. :) We doen ook mee aan wedstrijden.

De bandwereld is een kleine wereld. Je ontmoet collega muzikanten van uit heel Nederland (of zelfs het buitenland) die je dan regelmatig bij optredens waar dan ook tegenkomt. Ook in mijn omgeving veel mensen die uit de wereld komen of iemand kennen die erin zit. Zelfs een aantal van mijn buren!

 

We repeteren 1 keer in de week maar hebben vaak extra show- of excercitierepetitie als we een optreden hebben. We hebben vanaf februari t/m begin juli optredens en dan vanaf eind augustus t/m december weer optredens. In de zomer- en winterstop hebben we even rust en zijn dan alleen binnen muzikaal aan het repeteren.

Aan het eind van het jaar hebben we een pietenband en een kerstband, ook heel erg leuk! En voor kinderen is er een jeugdorkest, waarbij ze spelenderwijs leren kennis te maken met noten lezen en muziek maken. Ook heb ik bij Victory allerlei nevenactiviteiten gedaan, zo zat ik bijvoorbeeld in de activiteitencommissie, heb de jeugd les gegeven, heb in het bestuur gezeten, schreef voor het krantje en heb 10 jaar de PR gedaan.

 

Binnenkort zal ik tijdens een optreden een Insta Story maken zodat je een idee hebt hoe het er achter de schermen aan toe gaat. Voor meer info over Victory: www.marchingband-victory.nl.

 

Ken jij iemand uit de muziekwereld of heb/had je er vooroordelen over?

 

Liefs, Mies

 

*For english go to Bloglovin*


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.